Robotik Kodlama
Nesnelerin internete bağlanmaya başladığı ve birbiriyle iletişime geçtiği bir zamandayız. Akıllı evler, akıllı şehirler ve akıllı araçlar hayatımıza girmeye başlamıştır. Yakın gelecekte şuanda var olmayan bir çok yeni meslek ortaya çıkacaktır ve şuanda var olan bir çok meslek grubuna ihtiyaç kalmayacaktır. Yüksek teknolojili ürünler üreten bir toplum olma yolunda ülkemizin geleceği olan çocuklarımız etkin bir rol oynayacaktır. Bu sebeple çocuklarımızın 21. Yüzyıl becerileri ile donatılması oldukça önemlidir. Robotik Kodlama bilimi ve eğitimi bu becerilerin gelişmesinde ve geleceğin inşasında oldukça etkilidir. Robotik eğitimi alarak robot yapmayı öğrenen çocuklar kendine güvenleri, öz saygıları, yaratıcılıkları ve bilimsel süreç, eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim ve işbirliği becerileri yani 21. yüzyıl becerileri gelişmektedir. Robotik eğitimi alan çocuklar, çevresindeki problemler için kendi çözümlerini üretebilen, algoritma ve kodlama bilen kendi ürünlerini ortaya çıkarabilen bireyler olarak yetişmektedir.
İlkokul ve ortaokul yaş gurupları için Robotik Kodlama uygulamaları, çocuklara oyun oynamanın çok ötesinde bir eğitim vermektedir.
Özellikle çocuklara yönelik hazırlanmış Robot tasarım kitleri, basit olduğu kadar çocuğun zekâsını ve becerisini zorlayıcı bir özelliği olduğu için önemli ve etkili bir eğitim aracıdır.
Mühendislik çalışmalarının temeli olarak da adlandırabileceğimiz bu çalışmalar, çocukların bilişsel ve duygusal olarak tüm gelişimine de önemli katkılar sağlamaktadır.
Çocuklar minik parçaları kendi hayal dünyalarına uygun şekillerde yerleştirerek, değişik hareketli oyun figürleri yaratabilmekte, parçaları birbirine geçirip, çıkarmakla kaslara egemen olmayı öğrenmektedirler. Bu da çocuğun duyu ve hareket açısından gelişmesini sağlamaktadır.
Çocuklara yönelik hazırlanmış Robotik kitlerle çeşit çeşit biçimler yaratmak, modelleri bozup, yeniden istedikleri gibi kurmak çocuğun düş gücünü çalıştırdığı gibi çocukların iki ve üç boyutlu olarak düşünmesini, farklı şekillerde algılama duyusunu da geliştirmektedir.
Robotik Kodlama çalışmaları için düzenlenmiş yönergelerde verilen ip uçlarından yola çıkarak, kıyaslamalar yaparak, zihinlerinde canlandırma, hayal etme, akıl yürütme, risk alma gibi faktörler ile çocuklara farklı şekilde analitik düşünme becerisi kazandırmaktadır.
İnokids te çocuklar problem çözme, eleştirel ve sorgulayıcı düşünme, iletişim becerileri, grupla takım olarak çalışma, kendi ürününü tasarlama ve üretme gibi 21. yüzyıl becerileri ile desteklenen Robotik uygulama eğitimlerini alırlar.
İnokids’de verilen Robotik Kodlama eğitimleri öğrendiklerini destekleyecek pedagojik eğitim aktiviteleri ve bilgisayar ile de desteklenmektedir.
Robot tasarımı ve montajı ile ilgilenen çocuklar, el becerilerini artırırken, soyut düşünceyi somutlaştırır, yaratıcılığını geliştirir, kendini keşfetme imkânı bulur. Burada sunulan atölye çalışmalarıyla, herkes tarafından zor gibi gözüken mühendislik alanındaki uygulamaların aslında eğlenceli ve bilimsel olarak düşünmenin sonucunda kolayca yapılabildiğini öğrenirler.
Robotik Kodlama eğitimine katılan çocuklar farklı bakış açısı kazanırken, ilgi ve yeteneklerini de keşfetme imkânı buluyor.